W słoneczne popołudnie 3 października br. na boisku w Kotowicach bawiliśmy się na Pierwszym Gminnym Święcie Pieczonego Ziemniaka. Znakiem, że dobrze trafiliśmy był ułożony stos drewna
z miejscem na ognisko. W imprezie udział wzięło 7 z – 9 sołectw. Impreza odbyła się z zachowaniem reżimu sanitarnego.
Wstępem i rozgrzewką do otwarcia imprezy były „dokopiny”, czyli zbieranie ostatnich, znajdujących się na polu ziemniaków i wysypanie ich pod nogi gospodarza. Ponieważ ziemniak( bulwa, pyra, rzepa, kartofel, grula, perka, kompera, barabola – regionalne nazwy) był główną atrakcją imprezy, to nie mogło zabraknąć potraw z ich udziałem. Stoły piknikowe uginały się od ciężaru potraw przygotowanych przez sołectwa na imprezę. Mogliśmy skosztować m.in.: kartoflanki, pierogów z ziemniaka, pączków ziemniaczanych, sałatki i babki ziemniaczanej, ziemniaków faszerowanych, a także regionalną potrawę ziemniaczaną z Ukrainy o nazwie żarko-je. Nie zabrakło także ziemniaków i kiełbasek z ogniska. Po uczcie ziemniaczanej przyszedł czas na konkurencje sportowo – rekreacyjne dla dzieci i dorosłych, m.in.: rzut do celu, najdłuższa obierka, obieranie ziemniaka na czas czy sadzenie ziemniaków… .
Dziękujemy gospodarzowi imprezy za cudowną atmosferę i mamy nadzieję, że „święto ziemniaka” wpisze się na stałe do naszego kalendarza imprez cyklicznych.